زخم سوختگی همواره یک چالش است. هنگام پذیرش بیمار در بخش، عوامل مختلفی از جمله علت آسیب، وسعت ضایعات و عمق بافت باید بررسی شود .ارزیابی بالینی اولیه ناحیه سوختگی اغلب دشوار است و ممکن است با طبقه بندی نادرست، به ویژه برای سوختگی های درجه متوسط همراه باشد. با ضایعات عمیق تر، انتخاب روش درمانی مناسب باغث موفقیت در درمان زخم خای سوختگی میشود. اما تاکنون پانسمانهای ایدهآل برای زخمهای سوختگی در مقیاس وسیع ساخته و اجرا نشدهاند که بدون کنترل و مراقبت مداوم، امکان خوددرمانی کامل آنها را فراهم کند.
در حال حاضر، چندین پانسمان هیدروژل، هیدروکلوئید و فیبر هیدرولیکی در بازار موجود است.علیرغم بسیاری از اقدامات پیشگیرانه، انواع مختلفی از عوارض ممکن است در طول فرآیند درمانی ایجاد شود.
محیط مرطوب زخم به خودی خود باعث افزایش چسبندگی، تکثیر میکروارگانیسم ها و ایجاد عفونت می شود که می تواند هم اگزوژن و هم درون زا باشد. علاوه بر این، ظهور عفونتهای ثانویه بر وضعیت عمومی بیمار تأثیر منفی میگذارد، بستری شدن در بیمارستان و دوره نقاهت را طولانی میکند، در حالی که هزینه درمان را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد.
زخم درجه اول(Superficial burns )
زخم سوختگی درجه اول(Superficial burns ): اینها که اریتم نامیده می شوند، اپیدرم را می پوشانند، همراه با قرمزی، تورم خفیف و درد که پس از 48 تا 72 ساعت فروکش می کند .اپیدرم آسیب دیده بعد از 5 تا 10 روز بهبود پیدا میکند. بعد از این نوع سوختگی جای زخم قابل مشاهده نمیباشد. آفتاب سوختگی شایع ترین علت این نوع سوختگی است..
زخم درجه دوم(Partial-thickness superficial burns)
زخم سوختگی درجه دوم(Partial-thickness superficial burns):در این نوع سوختگی، اپیدرم و درم آسیب می بینند .لیکن این سوختگی ها را می توان به انواع به اصطلاح موزاییکی تقسیم کرد.
در نوع اول زخم سوختگی درجه دوم اپیدرم و لایه های سطحی درم تخریب می شوند. پوست دردناک میشود. همراه با تاول میباشد.. زخم در 14 تا 21 روز بهبود می یابد
در نوع دوم زخم سوختگی درجه دوم اپیدرم و لایه های درم در اعماق مختلف تخریب می شوند. در این نوع سوختگی آسیب به فولیکول های مو و غدد عرق نرسیده است.. پوست قرمز، مرطوب و دردناک است .
نکروز اپیدرمی در زخم ممکن است باعث اختلال در روند اپیتلیال شود. ممکن است جای زخم باقی بماند. بهبودی 21 تا 35 روز طول می کشد. در عرض چند لحظه پس از سوختگی، تاول هایی پر از مایع تشکیل می شود که مستعد پارگی هستند . این نوع زخم ها نیاز به برداشتن جراحی و پانسمان های نوین دارند.
زخم های درجه سوم(Full-thickness deep burns):ضخامت کامل کاهش می یابد. پوست سوخته، خشک و سخت است. رنگ پوست قهوه ای، برنزی یا قرمز است. یک ویژگی عدم وجود درد است. درمان جراحی، پیوند یا درمان ترمیمی ضروری است .
زخم های درجه چهار(Full thickness including deeper lying tissues)
زخم های درجه چهار(Full thickness including deeper lying tissues):این سوختگی مختلط است. این ترکیبی از ویژگی های سوختگی درجه دو و سه است. این سوختگی ها از اپیدرم به لایه بافت زیر جلدی نفوذ می کنند، اگرچه در برخی بیماران ممکن است درگیری عضله/استخوان رخ دهد که منجر به نکروز موضعی می شود. این نوع سوختگی ها را می توان به صورت پانسمانهای نوین و جراحی درمان کرد.
فرآیند بهبود زخم سوختگی یک فرآیند طولانی مدت پیچیده است که شامل چند فرآیند ترمیم وابسته به سیستم ایمنی بدن و شامل بازسازی تداوم بافت از بین رفته ناشی از یک رویداد تصادفی، به عنوان مثال، آتش سوزی است.
برای التیام زخم سوختگی، سه مرحله باید به طور متوالی رخ دهد: التهاب، تشکیل بافت گرانولاسیون (تکثیر)، و بازسازی است سیستم ایمنی بدن بیمار نقش اصلی را در بهبود زخم بازی می کند.
واکنش فوری پس از ایجاد سوختگی شامل مراحل پشت سر هم از واسطه های بیولوژیکی التهاب و عوامل رشد است: اینترلوکین ها (IL-1، IL-2، IL-4، IL-8، IL-10)، فاکتور رشد فیبروبلاست (FGF)، پلاکت- فاکتور رشد مشتق شده (PDGF) و فاکتورهای رشد مختلف (EGF-فاکتور رشد اپیدرمی، فاکتور رشد تبدیل کننده TGF، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی VEGF)، اینترفرون-گاما (INF-گاما)، فاکتور نکروز تومور (TNF آلفا و بتا) و همچنین بسیاری از سلول های دیگر سیستم ایمنی و عناصر ماتریکس خارج سلولی . بنابراین، تحریک یا اختلال در پاسخهای ایمنی در بیماران نقش مهمی در بهبودی دارد. یکی از جنبه های مهم فرآیند درمانی به شیوه ای صحیح و مؤثر، رگ زایی است.
به دنبال دبریدمان جراحی باکتری هایی مثل استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، میتوانند جابهجا شوند و وارد زخم شوند و باعث عفونت شوند.استافیلوکوکوس اورئوس یکی دیگر از کوک های گرم مثبت است که شایع و یک پاتوژن شناخته شده است.ودر آلودگی زخم مهم است، عامل اصلی عفونت های بیمارستانی است و می تواند حفره نازوفارنکس را کلونیزه کند. وجود باکتری در نازوفارنکس یک عامل خطر مهم برای عوارض عفونی آینده تحت شرایط خاص است.
تخمین زده می شود که حمل استافیلوکوکوس اورئوس تقریباً 20 تا 30 درصد افراد را تحت تأثیر قرار می دهد و در حدود 44 درصد از پرسنل پزشکی رخ می دهد.
(MRSA) مقاوم به متی سیلین در مراکز سوختگی بسیار بالاتر بود، به خصوص اگر استافیلوکوک عامل SSTI باشد، در مقایسه با سایر انواع عفونت های این علت سویههای MRSA یک مشکل پزشکی فوری هستند .در حال حاضر، توصیه میشود که ونکومایسین (گلیکوپپتید)، لینزولید، داپتومایسین (لیپوپپتید)، تلاوانسین (لیپوگلیکوپپتید) یا کلیندامایسین در عفونتهای شدید و پیچیده بافتهای نرم استفاده شود.تحقیقات نشان میدهد در درمان عفونت MRSA وانکومایسین و لینزولید موثرترین آنتی بیوتیک ها بودند.
همچنیندر بیماران مبتلا به سوختگی درجه دوم و سوم، آنتی بیوتیک های موپیروسین ممکن است به عنوان کمکی برای درمان موضعی و پیشگیرانه استفاده شود، که آنتی بیوتیک های نسبتاً ایمنی هستند که در برابر اکثر باکتری های گرم مثبت هوازی مؤثر هستند و به ویژه در برابر S فعال هستند.
جهت اطلاع دقیق از نحوه مراقبت از زخم و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
برخی از خدمات کلینیک زخم تراپیست، کلینیک درمان زخم در تهران:
گروه درمانی زخم تراپیست با بهره گیری از روش های علمی و بروز آماده است تجارب خود را جهت درمان انواع زخم های عفونی،پای دیایتی،زخم بستر،جراحی و سوختگی بکار بگیرد.
تلفنهای تماس:
۰۹۳۶۷۴۱۳۹۴۵
۰۹۹۰۱۳۱۱۳۸۴
مشاوره و تعیین وقت درمان زخم